"The Hobbit" duurste filmproductie ooit

"The Hobbit"-trilogie is de duurste filmproductie aller tijden. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven in Nieuw-Zeeland, waar de films werden opgenomen. Tot maart van dit jaar heeft de film al zo'n 586 miljoen euro gekost.

Het bedrag omvat zowat alle productiekosten, inclusief filmen en digitale aanpassingen. Het is wel niet duidelijk of ook de distributie- en marketingkosten inbegrepen zijn.

Wat wel zeker is, is dat de uiteindelijke kostprijs van de films nog hoger zal uitvallen. Het cijfer waarover sprake is, gaat namelijk maar tot maart van dit jaar. De kosten van de afgelopen maanden voor het laatste deel -"The battle of the five armies", dat in december uitkomt- moeten daar dus nog bijgeteld worden.

De drie films van "The Hobbit" mogen dan wel de duurste filmproductie ooit zijn, de duurste film op zich blijft "Pirates of the Caribbean: at world's end". Kostprijs: zo'n 235 miljoen euro.

Producent Warner Bros wil geen commentaar geven op de cijfers.