ACOD: "Bestraffing stakers kan kettingreactie ontketenen"

De vakbonden hebben samengezeten met de top van de NMBS en Infrabel, zij het dat topman Jo Cornu er niét bij was. Het ging de hele tijd over een eventuele bestraffing van de opruiers achter de staking van deze week, maar de bonden verzetten zich tegen dat idee.

Jean-Pierre Goossens verklaarde eerder op de dag dat hij best begrip kan opbrengen voor de actievoerders bij de NMBS, zowel voor zij die staakten als voor zij die het MR-hoofdkwartier bekladden en beschadigden. "Ik krijg daar veel kritiek voor, maar ik blijf bij dat standpunt."

Meer nog, in eenzelfde beweging pleit Goossens ervoor om de aanstokers van de wilde staking vooral niet te bestraffen. "Het is beter als die mensen respijt krijgen. Een beetje psycholoog verstaat van waar die woede komt. Het is als met een gezinsdrama. Vanuit onmacht doe je soms dingen die je eigenlijk niet wil doen."

"Grote ellende"

Goossens - én de mensen van de andere vakbonden - vergaderden zowel met kersvers mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) als met de NMBS-top. Die laatste bijeenkomst ging haast exclusief over een eventuele bestraffing voor de wilde stakingen.

Een beslissing is er nog niet: vrijdag zitten de gesprekspartners weer aan tafel. En ondertussen pleit Goossens er duidelijk voor om geen straffen op te leggen. "Zoiets kan een kettingreactie uitlokken. Als er nu een straf zou worden uitgesproken, voorspel ik dat er grote ellende komt. Ook in Vlaanderen, waar even goed een grote actiebereidheid is."

Nu dreigt Goossens niét met acties als er toch een straf komt. "Wij blijven bij ons actieplan, en hopen dat er overleg gevoerd kan worden. Onze mensen hebben de voorbije dagen trouwens hun uiterste best gedaan om de gemoederen te bedaren. Nog een reden waarom ik vind dat er nu geen straffen moeten opgelegd worden."