Amerikaanse huurlingen veroordeeld voor schietpartij

In Washington zijn vier "huurlingen", privé-veiligheidsagenten van de firma Blackwater, schuldig bevonden aan de dood van minstens 14 Irakese burgers in Bagdad in 2007. De mannen moesten een konvooi met diplomaten beschermen en openden het vuur op een rond punt, het Nisoer-plein.
AP2014
Bewijsstuk DX2414 op het proces: acht kogelhulzen op het Nisoer-plein.

Volgens de Irakese autoriteiten kwamen er bij de schietpartij 18 mensen om, 17 anderen raakten gewond.

De verdediging van de mannen had aangevoerd dat ze handelden uit zelfverdediging maar de aanklagers stelde dat ze "een ernstige onverschilligheid" hadden getoond voor het bloedbad dat hun acties zou veroorzaken. 

Een van de vier is veroordeeld voor moord met voorbedachten rade, hij riskeert levenslang. De drie anderen zijn veroordeeld voor verschillende gevallen van vrijwillige doodslag, poging tot doodslag en overtredingen van de wapenwet. Ze riskeren gevangenisstraffen van 30 jaar.

Het incident heeft zware kritiek uitgelokt op de praktijk om privé-veiligheidsagenten, moderne huurlingen, in te zetten naast het leger, en heeft in Irak sterke anti-Amerikaanse gevoelens aangewakkerd.