Canada verhoogt terrorisme­dreigingsniveau na dood militair

Canada heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in het land opgetrokken "van laag naar gemiddeld". Dat heeft het federale ministerie van Openbare Veiligheid vandaag laten weten. De aanpassing komt er nadat een "geradicaliseerde" man eerder twee soldaten had aangereden en gedood.

Gisteren kwam in Saint-Jean sur Richelieu in Québec een soldaat om het leven nadat een 25-jarige man met zijn wagen was ingereden op twee militairen in uniform. De dader werd nadien tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. Hij bleek in juli al op de luchthaven te zijn tegengehouden, toen hij op het punt stond om naar het Midden-Oosten af te reizen, en zag toen zijn paspoort ingenomen.

"De beslissing om het terreuralarm op te trekken houdt verband met een stijging in het algemeen" van gesprekken van radicale islamitische organisaties zoals IS of Al Qaeda, luidt het. Door het niveau te verhogen geeft Canada aan dat "een individu of groepering in Canada of daarbuiten mogelijk de intentie en de capaciteit heeft om een terreuraanslag te plegen". Van een concrete bedreiging zou geen sprake zijn, klinkt het.