Europese energie goedkoper, toch hogere prijzen voor gezinnen

De gemiddelde Europeaan betaalde in 2013 meer voor zijn of haar energie dan een jaar eerder, ondanks een daling van de groothandelsprijzen. Dat heeft het Europese Agentschap voor de Samenwerking van Energieregulatoren (ACER) bekendgemaakt. In België is de situatie anders.

Volgens Europa betaalden Europese gezinnen in 2013 4,4 procent meer voor elektriciteit en 2,7 procent meer voor gas in vergelijking met een jaar eerder. Dat terwijl de prijzen op de energiemarkten wél daalden. Dat consumenten toch meer moesten betalen voor hun energie, is volgens Europa te wijten aan een gebrek aan concurrentie en stijgende heffingen bovenop de energieprijzen.

België volgt de Europese trend niet. De voorbije twee jaar zijn de prijzen voor gas en elektriciteit net gedaald (voor particulieren). Dat is het gevolg van de beslissing van de vorige federale regering om de energieprijzen te bevriezen en de verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent.