Film Fest Gent zet "Gente de bien" in de bloemen

De internationale jury van Film Fest Gent heeft de laureaten van de officiële competitie van de 41e editie van het festival bekendgemaakt. "Gente de bien" van de Colombiaanse cineast Franco Lolli heeft de hoofdprijs gewonnen. De Georges Delerue Award voor Best Sound Design gaat naar "Violet" van Bas Devos.

De jury van Film Fest Gent, onder leiding van de Amerikaanse schrijver Brett Easton Ellis en met Héloïse Godet, Patrice Toye, Dana Linssen en Sergei Loznitsa, heeft de Colombiaans-Franse film "Gente de bien" van Franco Lolli uitgeroepen tot winnaar van de officiële competitie van het festival.

"De Grote Prijs gaat naar een existentialistisch verhaal over het feit dat medeleven en goede wil ons niet altijd kunnen redden", motiveert de jury de onderscheiding. Aan de Grote Prijs is een bedrag van 43.500 euro verbonden (distributiepremie).

"Violet"

De Belgisch-Nederlandse coproductie "Violet" van de Belgische regisseur Bas Devos werd uitgeroepen tot de laureaat van de Georges Delerue Award voor Beste Sound Design. Aan die onderscheiding is 21.500 euro verbonden.

"We hebben "Violet" bekroond voor de inventieve soundscape die perfect de rijkdom van het beeld weerspiegeld", klinkt het bij de jury. De jury had ook nog een speciale vermelding voor de Argentijnse film "Jauja" van Lisandro Alonso.

De hoofdprijs in de kortfilmcompetitie voor studenten ging naar "L'infini" van Lukas Dhont. De film werd door een jury onder leiding van Bavo Defurne gelauwerd voor "de scherpe keuzes die een filmmaker durft maken en blijk geeft van persoonlijkheid en een unieke visie".

"Verkies gepassioneerde jury, niet compromis"

Bret Easton Ellis stak niet onder stoelen of banken dat hij "Gente de bien" niet de beste film van de officiële selectie vond. "Ik heb op dit filmfestival heel veel goede films gezien, dat kan ik niet van elk festival zeggen waar ik aanwezig ben. Drie competitiefilms waren zelfs 'truly great'", klonk het. Hij doelde op "Leviathan", "Black coal, Thin ice" en "Turist".

"Sowieso is het niet fair om films met elkaar te vergelijken en prijzen uit te delen", aldus Ellis, die het publiek daarna uitlegde hoe het stemproces van de jury in elkaar zat. "Pas na alle screenings van de competitiefilms hebben we punten gegeven en met elkaar over de films gepraat."

Ellis was naar eigen zeggen geschokt dat zijn favoriete films onderaan de lijst bengelden na optelling van alle punten. "Maar in plaats van naar een compromis te zoeken, verkies ik een passioneel debat over de films te voeren. De meerderheid van de jury had een andere voorkeur dan ik, dus leg ik mij daar bij neer", zo zei de man, die naar eigen zeggen "niet gepassioneerd" was door de winnaar.