Geen betere oogst door dodelijk "bijenpesticide"

Het behandelen van zaden met neonicotinoïden geeft geen grotere oogsten. Dat zegt het Amerikaans milieuagentschap EPA op grond van onderzoek. Neonicotinoïden zijn pesticiden die zich vanuit het zaad verspreiden over heel de plant. Ze worden in verband gebracht met verhoogde bijensterfte.
AP2006

De wetenschappers deden onderzoek naar met neonicotinoïden behandelde sojabonen. Volgens het Environmental Protection Agency geven behandelde bonen geen of nauwelijks hogere opbrengsten dan onbehandelde sojabonen.

Volgens het EPA kan een neonicotinoïden-behandeling wel bescherming bieden tegen "zeldzame en onvoorspelbare plagen, maar dit potentiële voordeel is waarschijnlijk niet groot in de Verenigde Staten".

Europees moratorium

Nadat wetenschappers vorig jaar neonicotinoïden in verband hadden gebracht met verhoogde bijensterfte in de winter, besloot de Europese Unie de drie meest gebruikte en meest acuur giftige neonicotinoïden voor een periode van twee jaar te verbieden.

Het verbod geldt enkel voor gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals koolzaad en zonnebloemen, en enkel in de perioden waarin de gewassen bloeien. In de periode van twee jaar moet onderzocht worden of het verminderde gebruik een invloed heeft op de bijenpopulatie.

Critici zeggen dat er te veel uitzonderingen zijn op het verbod, en dat de verboden middelen vvervangen worden door minder acuut giftige neonicotinoïden. Bovendien zijn de verboden stoffen moeilijk afbreekbaar en zitten ze nog in de bodem, van waaruit bloeiende planten ze opnieuw opnemen.

AP2014

Blijven veerkopen

De grootste Amerikaanse zaadfabrikanten, Monsanto, DuPont Co. en Dow Chemical zeggen in een reactie dat ze sojabonen met een pesticide-coating zullen blijven verkopen. "Onze gegevens tonen aan dat deze zaadbehandeling van belang is voor telers", zei een woordvoerder van Monsanto tegen het persbureau Bloomberg.

Neonicotinoïden werken in op het zenuwstelsel van insecten. Ze zorgen ervoor dat het zenuwstelsel overprikkeld raakt, wat tot de dood van het insect leidt. Ook de afbraakproducten van neonicotinoïden zijn giftig, zodat de middelen lang doorwerken.