Kris Peeters werkt aan overgangsmaatregel voor nieuwe brugpensioenregels

Werknemers zullen iets langer kunnen genieten van de huidige - meer voordelige - brugpensioenregeling dan oorspronkelijk in het regeerakkoord wordt voorzien. Dat schrijven De Standaard en De Tijd. Volgens het regeerakkoord moeten werknemers tegen eind deze maand worden ontslagen willen ze onder de huidige regeling vallen, maar de opzeg zou worden verplaatst naar 31 december. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zou morgen in het kernkabinet die overgangsmaatregel voorstellen.
Jonas Roosens

In het regeerakkoord van de regering-Michel staat dat werknemers vanaf volgend jaar pas op hun 62 met brugpensioen kunnen gaan in plaats van vanaf hun 60. Voor zware beroepen en mensen met een lange loopbaan wordt de leeftijdsgrens van 56 naar 58 verplaatst.

Om nog onder de huidige regeling te vallen, moesten werknemers tegen vandaag worden ontslagen zodat de opzeg vanaf 31 oktober kon ingaan. De vakbonden in de bouw vroegen daarom vorig weekend dat bouwvakkers ouder dan 55 jaar zich nog snel zouden laten ontslaan door hun werkgever.

Kennelijk is er na die oproep van de vakbonden overleg geweest tussen de minister van Werk Kris Peeters en de werkgevers en vakbonden. Volgens de kranten De Tijd en De Standaard komt Peeters morgen met een voorstel om de opzeg te verplaatsen naar 31 december. Werknemers zullen zo iets meer tijd krijgen om te beslissen of ze al dan niet met brugpensioen willen gaan. Wie dit jaar aan de voorwaarden voor brugpensioen voldoet, zou dat bovendien ook na nieuwjaar blijven doen.

Voorlopig wil niemand reageren, maar officieus is in vakbondskringen wel een lichte opluchting te bespeuren; "een kleine overwinning" noemen ze het heel voorzichtig.