Nic Balthazar: "Ik ben aan de schandpaal genageld"

Het nieuws dat Hans Van Themsche heeft meegewerkt aan de muziek van een documentaire van Nic Balthazar, heeft tot heel wat negatieve reacties geleid. "Mijn mailbox was niet bepaald prettig om te lezen", zegt hij in "Reyers laat".

Het was een opmerkelijk bericht vanochtend: Hans Van Themsche, de man die in 2006 twee mensen neerschoot in het centrum van Antwerpen, heeft muziek gemaakt voor een documentaire van Nic Balthazar. "Binneninzicht", een initiatief van vzw Touché, volgt twaalf veroordeelden die hun ervaringen en inzichten willen delen om andere jongeren te behoeden voor een "carrière" in de criminaliteit.

De grootste commotie kwam er echter over een uitspraak van de regisseur in enkele kranten. "Hoe onnoemelijk erg wat hij heeft gedaan, je kunt er niet omheen dat Hans Van Themsche vandaag een verstandige man is met uitzonderlijke talenten", klonk het.

"Waarom krijgen criminelen zo'n groot podium?"

En net daar had advocaat Jef Vermassen, die in de zaak-Van Themsche de slachtoffers vertegenwoordigde, het moeilijk mee. "Je mag zo'n mensen niet op een voetstuk plaatsen. Als slachtoffer is het sowieso moeilijk om zulke zaken te verwerken, aangezien er constant berichten verschijnen over zo'n grote daders. Verwerk dat maar eens als ouder."

Over het feit op zich, is Vermassen minder negatief. "Ik heb liever dat hij zich met muziek bezighoudt dan met gewelddadige spelletjes", klinkt het. "Maar waarom moeten criminelen altijd zo'n groot podium krijgen?"

Een podium dat Balthazar Van Themsche alleszins niet wou geven. "Wij waren niet van plan om hiervan de grote sticker op de dvd te maken", verdedigt hij zich. "Van Themsche wou dit in alle anonimiteit doen. Wij ook, trouwens. Maar het is wel opmerkelijk dat de mensen die mij dat vandaag verwijten net diegenen zijn die er telkens over beginnen."

"Wij hebben hier ook met de mama van Luna over gepraat", gaat hij voort. "Hoewel de feiten die Van Themsche gedaan heeft onvergetelijk zijn, weigert ook zij hem te zien als enkel een monster."