Protesten tegen verdwenen Mexicaanse studenten breiden uit

In Chilpancingo in de Mexicaanse staat Guerrero hebben onbekenden het hoofdkwartier van de regerende partij PRD in brand gestoken. De daders zijn vermoedelijk studenten en docenten die protesteren tegen de nog steeds niet opgeloste verdwijning van 43 studenten. De demonstraties, die almaar gewelddadiger lijken te worden, nemen intussen hand over hand toe.

De studenten waren onderweg naar een anticorruptiebetoging toen ze eind september verdwenen. Talloze zoekacties en de inzet van 1.500 soldaten en federale agenten ten spijt, zijn ze nog steeds niet teruggevonden.

Volgens een bekende katholieke priester en voorvechter van de mensenrechten hebben verschillende getuigen hem gemeld dat de studenten op een brandstapel zijn gegooid. De man zou het Openbaar Ministerie de precieze plaats van de moord doorgespeeld hebben, maar dat heeft tot nog toe niet gereageerd. Eerder was gezegd dat ze door de lokale politie overgedragen waren aan een drugskartel. Ondanks 50 arrestaties van agenten en kartelleden zijn de jongeren nog steeds niet teruggevonden.

Er zijn ook geen sporen van wat er met hen zou kunnen gebeurd zijn. Bij de zoekacties zijn nieuwe massagraven ontdek maar de lichamen daarin zijn niet van de studenten, bleek uit DNA-onderzoek. Wie de mensen in het graf dan wel zijn, is niet duidelijk. De staat Guerrero was jarenlang de thuisbasis van linkse guerrilleros en drugsmokkelaars. Maar mogelijk zijn het gewoon vermisten. Guerrero staat trouwens niet eens in de top zes van de staten met het grootste aantal verdwijningen.

De voorbije jaren zijn in Mexico naar schatting 25.000 mensen verdwenen. Veelal gaat het om gedwongen verdwijningen, mensen die zijn opgepakt door de politie of het leger en die nadien zijn verdwenen. Er worden regelmatig massagraven ontdekt. De opsporings- en identificatietechnieken in Mexico zijn van die aard dat er maar zelden resultaat geboekt wordt.