Rousseff neemt afstand van centrumrechtse uitdager in peilingen

Volgens een nieuwe peiling krijgt de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zondag in de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen 47 procent van de stemmen. De linkse presidente lijkt daarmee haar voorsprong op uitdager Neves licht te vergroten.

Bij een eerdere peiling haalde Rousseff (PT) nog 46 procent. Haar centrumlinkse uitdager Aécio Neves (PSDB), blijft ongewijzigd op 43 procent.

Wanneer zwevende kiezers, blanco stemmen en fouten buiten beschouwing worden gelaten dan haalt Rousseff 52 procent en Neves 48 procent. Rousseff houdt dus stand, maar de afstand tussen beide rivalen wordt kleiner.

Rousseff haalde in de eerste ronde op 5 oktober 41,6 procent van de stemmen, onvoldoende voor een rechtstreekse verkiezing. Neves bleek de grote verrassing van de eerste ronde. Hij sleepte 33,6 procent van de stemmen in de wacht en stak zo de populaire Marina Silva van de linkse Partido Socialista Brasileiro (PSB) voorbij. Neves die de steun van de industrie geniet, kreeg na de eerste verkiezingsronde ook de nadrukkelijke steun van de partij van Silva.

Rousseff haalde in de eerste ronde op 5 oktober 41,6 procent van de stemmen, onvoldoende voor een rechtstreekse verkiezing. De grote verrassing van de eerste ronde was evenwel Neves die 33,6 procent van de stemmen in de wacht sleepte.