Ruim 40 procent land- en tuinbouwbedrijven innoveerden

Ruim vier op de tien land- en tuinbouwbedrijven heeft de voorbije twee jaar innovaties doorgevoerd. Dat blijkt uit de studie "Innovatie in de Vlaamse land- en tuinbouw". Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) maakte de resultaten van de studie vandaag bekend.
imago stock&people

Het Departement Landbouw en Visserij organiseerde in maart 2014 een enquête bij een 750-tal land- en tuinbouwbedrijven. Uit de rondvraag blijkt dat 43 procent van de bedrijfsleiders in de sector de voorbije twee jaar een innovatie of vernieuwing heeft doorgevoerd. Dat percentage is het hoogst in de tuinbouwsector (52 procent) en het laagst in de rundveehouderij (35 procent). Binnen de tuinbouwsector heeft de sierteelt met 62 procent het hoogste aandeel innoverende bedrijven.

Volgens minister Schauvliege gaat het vooral op procesinnovaties, zeg maar manieren om het productieproces zelf te vernieuwen. "Dergelijke innovaties komen voor op meer dan de helft van de bedrijven. Het gaat voornamelijk om investeringen in machines en infrastructuur zoals stallen en serres", luidt het. Ook op het vlak van vermarkting en organisatie wordt er vaak vernieuwd. Productinnovaties komen minder vaak voor.

CD&V-minister Schauvliege merkt ook op dat innoverende bedrijven vaak een jongere bedrijfsleider en een grotere economische omvang hebben. "De gemiddelde leeftijd van een bedrijfsleider van een innoverend bedrijf bedraagt 48 jaar, terwijl die van een niet-innoverend bedrijf 50 jaar is. Bedrijven die een innovatie doorvoerden, hebben gemiddeld een standaard output die bijna 90.000 euro meer bedraagt in vergelijking met bedrijven die dat niet deden: 389.650 euro tegenover 297.507 euro", aldus Schauvliege.

De studie "Innovatie in de Vlaamse land- en tuinbouw" is te vinden op de website www.vlaanderen.be/landbouw/studies.