Slaagde een Belgische bank niet in EU-stresstest?

Volgens het Spaanse persbureau EFE zouden elf banken niet geslaagd zijn in de nieuwe stresstests van de Europese Centrale Bank (ECB). Een daarvan zou een Belgische instelling zijn en vrijwel zeker is dat de restgroep Dexia.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in totaal 130 financiële instellingen die actief zijn in de EU tegen het licht gehouden. Elf daarvan zouden volgens de onderzoekers extra kapitaalbuffers moeten aanleggen om potentiële nieuwe crises op te vangen.

In ons land werden België AXA Bank, Belfius, Dexia NV, Investar (een holding van Argenta), KBC en het Belgische filiaal van The Bank of New York Mellon onderzocht.

Eén van die banken zou het dus niet gehaald hebben, maar dat zal vrijwel zeker de restgroep Dexia zijn. De anderen zouden dus wel geslaagd zijn. Wel kan de test ertoe leiden dat Dexia nu opnieuw kapitaal zal moeten ophalen en dat zal dan wellicht van de hoofdaandeelhouders moeten komen. Dat zijn nu de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden.

Copyright [c] 2008 xinhua All Right Reserved

Ook tien andere banken zijn "gebuisd"

Nog volgens EFE zouden nog tien andere banken extra kapitaal moeten ophalen. Het zou gaan om de Italiaanse banken Banca Popolare, Monte dei Paschi di Siena en Banca Popolare di Milano.

Dat zou ook het geval zijn voor Alpha Bank, Pireaus Bank en Eurobank uit Griekenland en Millenium BCP uit Portugal, evenals een niet met name genoemde bank uit Oostenrijk en Cyprus.

De betrokken banken willen voorlopig geen commentaar kwijt. Officieel krijgen ze de resultaten van de tests pas maandag en zou de Europese Centrale Bank die zondag bekendmaken.