Twee doden na schietpartij in en rond Canadese parlement

In de Canadese hoofdstad Ottawa is een soldaat gestorven bij een schietpartij in en rond het parlement. Een terrorist is doodgeschoten door de politie. Het zou gaan om de 32-jarige Canadese bekeerling Michael Zehaf-Bibeau. Twee mensen zijn gewond geraakt. Premier Stephen Harper heeft het gebouw veilig kunnen verlaten. De aanslag is nog niet opgeëist. Het gaat om de tweede aanslag in Canada in enkele dagen tijd.
2014 Getty Images

Rond vier uur vanmiddag werd een militair op wacht neergeschoten nabij een oorlogsmonument vlak bij het federale parlement in de hoofdstad Ottawa. De militair raakte zwaargewond en bezweek later aan zijn verwondingen.

Volgens getuigen zijn één tot drie gewapende mannen daarna al schietend het parlementsgebouw binnengedrongen. Daarbij zouden tientallen schoten zijn gelost. Eén terrorist is bij de ingang doodgeschoten door de politie. Het zou gaan om de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau, een Canadees die zich bekeerd heeft tot de islam. Hij kwam al in aanraking met de Canadese politie voor drugsfeiten. Van mogelijk andere verdachten is nog geen nieuws.

Op het ogenblik van de feiten was premier Stephen Harper (links) aanwezig in het parlement, maar hij kon in veiligheid worden gebracht door speciale eenheden. De premier is ongedeerd. Hij sprak al met de Amerikaanse president Barack Obama over de aanslag. Harper heeft in een mededeling de aanslag veroordeeld en gezegd dat het parlement zijn taken moet kunnen voortzetten.

De politie heeft bevestigd dat er niet is geschoten in het nabijgelegen Rideau shopping center in Ottawa, niet ver van het parlement. Daar was oorspronkelijk sprake van, maar de politie heeft het winkelcentrum weer vrijgegeven. De universiteit van Ottawa is wel nog afgesloten, net als andere delen van de stad. Men is immers nog steeds op zoek naar mogelijke verdachten.

Elders in het land zijn eveneens scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. Militaire bases en openbare gebouwen zijn afgesloten voor het publiek. Sommige media spreken over het 9/11-moment voor Canada en verwijzen daarbij naar de terreuraanslagen van 2001 in de Verenigde Staten. De luchtverdediging van Canada en de Verenigde Staten is inmiddels in staat van paraatheid gebracht.

Intussen stellen een aantal parlementsleden zich vragen over de blijkbaar lakse veiligheid in en rond het parlement.

Tweede aanslag op twee dagen tijd

Het is al het tweede incident in enkele dagen tijd in Canada. Eerder waren twee Canadese militairen aangereden door een man die sympathie had voor moslimextremisten. Een van de militairen is nadien overleden. De terreurdreiging in Canada was daarop opgetrokken en militaire bases worden nu extra bewaakt.

Schietpartijen zijn vrij ongewoon in Canada. Het land is wel in de internationale coalitie gestapt tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar het is niet duidelijk of die achter de aanslagen zit. Canada heeft zes F-18-gevechtsvliegtuigen en ondersteunende eenheden naar Koeweit gestuurd voor acties tegen IS in Irak.