Zuid-Korea breekt door noorderburen gehate kersttoren af

Zuid-Korea heeft een door Noord-Korea gehate toren afgebroken. De zogenoemde kersttoren stond 43 jaar lang op een heuvel nabij de grens, goed zichtbaar voor de nabije Noord-Koreaanse dorpen. Enkel in tijden van relatieve verzoening tussen de twee naties werd hij niet verlicht. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie ontkent dat de afbraak een zoenoffer is, volgens hem was de toren gewoon niet langer veilig.
Archieffoto

De toren met kruis werd ingezet als middel van psychologische oorlogsvoering. Tijden de kerstperiode werd het stalen gevaarte behangen met lichtslingers, terwijl boxen luide kerstmuziek in de richting van Noord-Korea stuurden. Noord-Korea laat geen vrijheid van religie toe. Een enkele keer gingen de lichten niet aan. Dat was het geval in 2004 toen er een relatieve toenadering tussen de twee landen was. Maar in 2010 en 2012 liepen de spanningen weer op en kregen christelijke groepen de toestemming om de verlichting aan te steken.

Drie dagen geleden was er aan de grens een vuurgevecht tussen troepen van beide landen, het tweede schietincident al in minder dan tien dagen. Daarbij zouden geen slachtoffers gevallen zijn. Eerder deze maand waren er nochtans tekenen van een nieuwe dooi toen een belangrijke Noord-Koreaanse delegatie een bezoek bracht aan Zuid-Korea en er instemde met het opnieuw opstarten van de vredesgesprekken.

De gigantische stalen toren op drie kilometer van de grens werd vorige week al met de grond gelijk gemaakt. In de plaats ervan komt een park. De twee Korea's hebben na de oorlog van 1953 nooit een vredesverdrag ondertekend en verkeren dus technisch gezien nog steeds in staat van oorlog met elkaar.