210 jobs op de tocht bij Terumo in Haasrode

Bij de producent van medische apparatuur Terumo in Haasrode staan 210 banen op de helling. Door de dalende verkoop dreigen in Europa 260 werknemers hun job te verliezen, van wie 210 in Haasrode. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens een ondernemingsraad. Terumo maakt onder meer injectienaalden en bloedbuisjes.

In totaal werken er in de Belgische afdeling 770 mensen. Ongeveer een kwart zou dus tegen maart 2016 moeten verdwijnen. "Het gaat om ongeveer 90 bedienden", zegt Nico Laenens van de christelijke vakbond, "maar ook onder de arbeiders en de kaderleden zullen veel jobs afgeschaft worden."

Volgens de directie dringen de hervormingen in de gezondheidszorg, de druk op de prijzen, de stijgende productiekosten en toenemende concurrentie uit lageloonlanden deze afslanking op.

Voorlopig is niemand aan het werk, aldus Laenens van de christelijke vakbond. Volgende week dinsdag starten de onderhandelingen.