"Beetje solidariteit kan afschakelen gebied voorkomen"

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) lanceert een campagne om gezinnen aan te sporen deze winter tijdens piekmomenten zorgvuldiger om te gaan met energie. "Een beetje solidair zijn op, in tijd beperkte, moeilijke momenten kan voorkomen dat een bepaald gebied moet worden afgesloten."

Turtelboom hoopt dat de bewustmakingscampagne gezinnen er deze winter toe zal aanzetten om tien procent minder stroom te verbruiken op piekmomenten. Het belangrijkste piekmoment is 's avonds tussen 17 en 20 uur.

"Wij vragen dat, als er een dag is met te weinig elektriciteit, om alleen op die dag het gedrag een beetje aan te passen. Een beetje solidair zijn op beperkte moeilijke momenten voorkomt dat gebieden moeten worden afgesloten", aldus Turtelboom op MNM vanmorgen.

Vooral keukenapparaten, stofzuigers, strijkijzers, computers en televisietoestellen zijn grote slokoppen wat energie betreft. In de campagne wordt voorgesteld om die bepaalde activiteiten uit te stellen of op een ander moment van de dag uit te voeren. Ook de federale overheid en de andere regionale lanceren overigens een campagne die begin volgende maand van start gaat.