"België krijgt 170 miljoen terug van EU-budget, Britten moeten 2 miljard bijbetalen"

België krijgt 170,5 miljoen euro terug van zijn bijdrage aan de Europese begroting 2014. Dat staat in een document dat de Europese Commissie naar de EU-lidstaten heeft gestuurd en dat de Britse krant The Financial Times kon inkijken.

Verschillende landen krijgen niets terug, maar moeten net extra geld op tafel leggen voor de begroting. De grootste rekening wordt naar Londen gestuurd: Groot-Brittannië moet niet minder dan 2,1 miljard euro bijdragen.

De bedragen staan in een amendement op de lopende begroting dat de Commissie wil indienen. De cijfers waarvan ze zich bedient, zijn niet definitief maar zullen zeker bij de Britten niet onopgemerkt voorbijgaan. Dat de EU meer dan 2 miljard euro extra vraagt, zal haar tanende populariteit geen deugd doen.

De herziening van de nationale bijdragen heeft te maken met de herberekening van de samenstelling van het bruto nationaal inkomen (bni) en de btw-grondslag in de verschillende landen, zo legt de Commissie uit, twee bronnen van "eigen inkomsten" van de Europese begroting.

Behalve Groot-Brittannië moet ook Nederland veel bijbetalen: 642,7 miljoen euro. Premier Mark Rutte zei al de zaak "tot op de bodem te zullen uitzoeken". Frankrijk zou dan weer meer dan 1 miljard euro terugkrijgen, Duitsland 779 miljoen. De betalingen zouden al op 1 december moeten gebeuren.