"Charmante en ernstige man die humor serieus neemt"

De 74-jarige John Cleese heeft in Amsterdam de Nederlandse vertaling van zijn autobiografie voorgesteld. "Uit het boek "John Cleese - Kortom... de autobiografie" blijkt onder meer dat de moeilijke relatie met zijn moeder heel wat stof heeft opgeleverd voor zijn sketches", aldus VRT-journalist Ivan Ollevier.

VRT-journalist Ivan Ollevier heeft John Cleese gesproken naar aanleiding van de release van zijn nieuwe autobiografie in het Nederlands.

"Hij is overduidelijk een Brit. Alles wat hij zegt is doordesemd van een fijne Britse ironie, zodat je niet altijd weet wanneer hij serieus is of niet. Hij is een charmante en ernstige man, die humor heel ernstig neemt. Hij denkt na over wat hij zegt en doet", aldus Ollevier.

De autobiografie schetst sec het levensverhaal van de man die wereldberoemd werd met Monty Python. "Cleese vertelt in het boek dat hij een hechte band had met zijn vader. De relatie met zijn neurotische moeder was bijzonder moeilijk. Hij noemt haar een egocentrische vrouw die bang was van haar eigen schaduw. Maar die moeilijke relatie heeft hem veel materiaal opgeleverd om sketches te schrijven."

Clees studeerde rechten in Cambridge en leerde er Graham Chapman kennen. Samen voerden ze sketches op in de studentenrevue Footlights. Na zijn studies kwam hij bij de BBC terecht als tekstschrijver voor onder anderen Peter Sellers. Toen hij samen met enkele vrienden een voorstel deed aan de BBC, kreeg Monty Python al stoemelings het licht op groen voor een dertiendelige serie.

"Wie veel wil te weten komen over bekende Britse komieken als Peter Sellers, komt ruim aan zijn trekken in de autobiografie. Ook over cricket en voetbal is er veel te lezen. Cleese is een groot sportliefhebber", besluit Ollevier. De Nederlandse versie van "John Cleese - Kortom... de autobiografie" ligt sinds gisteren in de winkelrekken.