"Dit boek randt de integriteit van mijn vader aan"

Voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen is het kort geding behandeld dat acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche hebben aangespannen tegen auteur Stan Lauryssens en uitgeverij Manteau. Ze vinden dat het boek "Schoenaerts", over een zware manisch-depressieve periode in het leven van acteur Julien Schoenaerts, een waarschuwing moet dragen dat het niet waarheidsgetrouw is.

Matthias Schoenaerts heeft zijn filmopnames in Frankrijk onderbroken om bij de behandeling van de zaak te kunnen zijn. "Ik ben geschokt door het wansmakelijk opportunisme en de schaamteloze lijkenpikkerij", klonk het. Hij vindt dat het boek de integriteit van zijn overleden vader aanrandt, omdat het vol onwaarheden staat.

De acteur en zijn moeder nemen vooral aanstoot aan een passage waarin Julien Schoenaerts als een exhibitionist wordt voorgesteld. Stan Lauryssens baseerde zich daarvoor op iets wat Antwerps oud-burgemeester Bob Cools hem verteld zou hebben. "Pure roddel, maar zo gaat Julien Schoenaerts voortaan wel voortleven in de geschiedenis", stelde advocaat Jos Vander Velpen.

Hij citeerde nog verschillende andere passages waarin Stan Lauryssens er volgens hem duchtig op los heeft gefantaseerd, maar aan de tegenzijde werd dat genuanceerd. "De auteur heeft zich goed gedocumenteerd. Hij heeft hier en daar wat literaire vrijheden gebruikt, maar telkens met respect voor de persoon van Julien Schoenaerts. Het boek is zeker niet veroordelend of denigrerend", pleitte Karen Ongena namens Manteau.

"Mijn vader was een vijs kwijt, maar wel de juiste"

Matthias Schoenaerts en zijn moeder denken daar anders over. Ze vragen de rechtbank om de auteur het verbod op te leggen om de passage met het vermeende exhibitionisme nog te gebruiken tijdens interviews of voor de op til zijnde theatervoorstellingen van het boek.

De acteur wil dat Lauryssens zijn naam niet meer gebruikt voor de promotie van het boek en hij wil ook dat een "getrukeerde" quote van hem op de cover - "Mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs" - verwijderd of overplakt wordt met de boodschap: "Dit boek bevat tal van onwaarheden en geeft een vertekend beeld van het leven van Julien Schoenaerts van de jaren 1970 tot 1974".

De auteur en de uitgeverij willen wat dat laatste betreft nog eventueel een toegeving doen door op de cover te vermelden dat het boek geen biografie is. "Want dat is het ook niet. Het is een verhaal, met Julien Schoenaerts in de hoofdrol. Maar het boek is wél een waarheidsgetrouwe weergave van wat er in die periode gebeurd is. Ik heb zijn eigen woorden en zinnen overgenomen uit interviews die hij toen gegeven heeft over zijn manisch depressiviteit, of zijn "gekte" zoals hij dat zelf noemde, en ik blijf dan ook voor 100 procent achter mijn boek staan", aldus Stan Lauryssens.

De kortgedingrechter belooft ten laatste op 6 november uitspraak te doen. Intussen is er ook al een procedure voor de rechtbank ten gronde aangespannen, die op 3 november wordt ingeleid.