"Griezelig, ja, maar waarom moest de spin dood?"

Tijdens een trektocht door het regenwoud botste wetenschapper Piotr Naskrecki op een goed uit de kluiten gewassen goliathvogelspin, met de grootte van een hondenjong. Foto’s daarvan publiceerde hij onlangs op het internet met een immense aandacht als gevolg. Maar wat er met de spin gebeurde was aanvankelijk niet helemaal duidelijk. Op Live Science gaf Naskrecki meer uitleg.

Volgens de wetenschapssite stierf het dier een zachte dood, werd het opgezet, werd elk onderdeel keurig onderzocht en werd het daarna toegevoegd aan de collectie van de University of Guyana, "waar het nu dient als belangrijk onderwijsvoorwerp".

"Deze spin komt veel voor en is niet beschermd, of niet bedreigd in zijn bestaan. Dat we er een paar verzamelen maakt geen enkele bedreiging voor de soort uit", zegt Naskrecki.

"Er is geen enkel bewijs dat welke wetenschapper dan ook een dierensoort heeft doen uitsterven. Dat dierensoorten uitsterven gebeurt op grote schaal, vaak onopvallend, soms zelfs alvorens wetenschappers de kans gekregen hebben om die soort te onderzoeken", besloot Naskrecki (lees meer op zijn blog).

lees ook