"Niet genoeg om in Brussel te komen klagen en je hand uit te steken voor geld"

Bij haar afscheid als Eurocommissaris voor Digitale Agenda heeft Neelie Kroes gisteren uitgehaald naar de Europese lidstaten. Volgens Kroes ondernemen de Europese politici en bedrijven te weinig en verlangen ze te veel van Europa. Onder meer daardoor is het dat Europa de digitale trein voor een stuk gemist heeft, zegt de Nederlandse. Kroes wil eenheid binnen Europa en actie.

Kroes begon haar afscheidsspeech met een weinig geruststellende analyse. "Ik ben bang dat Europa een groot deel van de digitale opportuniteit mist en dat ons continent verder zal stagneren. Ooit was Europa de wereldleider op het gebied van innovatie, maar vandaag zijn we dat niet meer."

Pijnpunt is volgens Kroes dat niet alle Europese neuzen in dezelfde richting staan. "Ik zie twee Europa's die zelden met elkaar praten. Het Europa dat optimistisch is en waar de helft van de nieuwe jobs uit de IT-sector komen en een Europa dat bang is voor de digitale toekomst." Kroes roept iedereen dan ook op om leiderschap te tonen in de innovatieve sectoren. Alleen zo is er een Europese "digitale renaissance" mogelijk, zegt de oud-Eurocommissaris.

"Jullie zijn Europa!"

Over haar eigen beleid als Europees commissaris voor Digitale Agenda is Kroes niet onverdeeld tevreden. "Ik heb fouten gemaakt en ik zou bepaalde dingen nu anders aanpakken, zoals de telecomsector dwingen keuzes te maken", aldus Kroes. "Maar van andere politieke leiders hoor je zelden zo'n toegeving. Waarom zeggen de Europese leiders niet dat ze in hun eigen voet hebben geschoten door niet eerder de digitale markt een te maken?"

Voor haar is het dan ook duidelijk dat de politici in de lidstaten boter op hun hoofd hebben voor wat betreft het missen van de digitale trein. "Het is niet genoeg om naar Brussel te komen klagen en je hand uit te steken voor geld. Het is niet genoeg om te vragen wat Europa kan doen voor jullie. Jullie zijn Europa!"

Debat moet er volgens Kroes zijn, maar eindeloos gepalaver is nutteloos. "Ik wil minder confrontatie en meer actie. Ik wil één Europa zien."

Een duidelijke boodschap voor de Europese politici en voor haar opvolger in de nieuwe Europese Commissie.