"Strips zijn een deel van onze culturele bagage geworden"

De tijd dat strips moesten onderdoen voor boeken is helemaal verdwenen. Dat vindt althans comedian Alex Agnew, die op de komende Boekenbeurs gastheer is van alle stripgerelateerde evenementen.

De Boekenbeurs, die volgende week zijn 78e editie start, staat dit jaar helemaal in het teken van strips. Om dat te benadrukken hebben ze zelfs een zogenoemde "stripgids" opgetrommeld. Niemand minder dan Alex Agnew mag de bezoekers overtuigen van de waarde van strips.

"Strips zijn een deel geworden van onze culturele bagage", zegt hij in "Reyers laat". "Zo heeft Steven Spielberg Kuifje al verfilmd. Daar mogen we als land echt trots op zijn. Dat is echt cultureel erfgoed geworden." Naast de klassieke Belgische strips is Alex Agnew naar eigen zeggen ook grote fan van de Amerikaanse comics.

Bovendien scoren "boeken met prentjes" ook niet enkel nog bij kinderen of jongeren. "Het afgelopen weekend kwamen zo'n 40.000 mensen naar FACTS in Gent (een beurs voor mensen die houden van science fiction, fantasy of strips, nvdr.). Meestal zijn dat zelfs mensen van mijn leeftijd die daar verkleed gaan."

Op de Boekenbeurs zal Alex Agnew op bepaalde dagen strips voorlezen aan zowel kinderen als volwassenen. Er komt ook een soort interview waarbij mensen vragen kunnen stellen over zijn liefde.