"Wat we vroeger deden, is in vergelijking met dit album kinderspel"

Volgende maand verschijnt "Sonic highways", een nieuw album van Foo Fighters. De acht nummers op de plaat werden in acht verschillende studio's in acht verschillende steden opgenomen. Aan één plek had voorman Dave Grohl alleszins speciale herinneringen.

Naar aanleiding van het project "Sonic highways", dat naast een album ook een documentaire bevat, mocht "Café Corsari" op gesprek bij Grohl. "Ik heb het ontzettend druk", zei hij aan Ayco Duyster. "Ik heb nu meer dan ooit inspiratie om dingen te maken. Ik krijg ook veel kansen. Dan is het heel moeilijk om "neen" te zeggen."

Het idee achter "Sonic highways" is alleszins bijzonder te noemen. De drummer wou naar eigen zeggen bekijken hoe muziek geïnspireerd kan worden door de omgeving waarin ze opgenomen wordt.

"We stellen niet teleur"

"We verbleven in elke stad één week", zegt hij. "Dat is net genoeg om de stad te leren kennen. In die week ging ik praten met bekende mensen van die stad. De avond voor we het album gingen inblikken, had ik nog geen enkele tekst. Ik nam de uitgeschreven interviews erbij, haalde woorden en zinnen eruit en plaatste die op mijn muziek." Op die manier is elk nummer op het nieuwe album geboren.

Aan één plek heeft Grohl alleszins een speciale herinnering. "In de studio in Seattle hebben we het laatste album met Nirvana opgenomen. Even later stierf Kurt (Cobain, nvdr.). Ik stopte met muziek maken, maar al snel ontdekte ik dat muziek net dat is wat mij hielp. Ik ging opnieuw naar die studio, heb opnieuw muziek opgenomen en mijn leven startte weer."

Wat we mogen verwachten van de nieuwe tournee van Foo Fighters, wou Duyster nog weten. "Als je naar ons komt kijken, stellen we niet teleur", zegt hij. "Wacht tot je ons ziet optreden met onze nieuwe plaat. Echt waanzin. Vergeleken daarmee is wat we tot nu toe deden kinderspel."