Canadese terrorist wou naar Syrië reizen

De 32-jarige Canadees die gisteren een aanslag heeft gepleegd in het parlement in Ottawa, was van plan om naar Syrië te gaan. Er zou echter geen duidelijk verband zijn met een andere aanslag eerder deze week.

Gisteren schoot Michael Zehaf-Bibeau een militair neer in Ottawa en daarna is hij het Canadese parlement binnengedrongen. Daar werd hij doodgeschoten. De aanval leidde wel tot heel wat onrust in Canada.

Volgens Bob Paulson, het hoofd van de Royal Canadian Mountain Police (RCMP), was de schutter enkele jaren geleden bekeerd tot de islam en was hij van plan om in Syrië te gaan vechten. Waarom hij dan plots besloot om het parlement aan te vallen, is nog niet duidelijk, maar de man zou wel mentale problemen gehad hebben.

Er zouden ook geen aanwijzingen zijn dat hij behoorde tot een radicale moslimgroep en er zou ook geen verband zijn met een aanslag eerder deze week. Toen reed een man met een auto in op twee Canadese militairen. Een van die militairen is intussen overleden. De dader van die aanslag werd eveneens doodgeschoten door de politie. 

De veiligheidsmaatregelen in Canada zijn wel fors verscherpt en premier Stephen Harper wordt nu de klok rond bewaakt.