Dodelijke warrelnetten binnenkort verboden

Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, BlueShark en Sea First België zijn opgetogen met het nakende verbod op warrelnetten. In zulke visnetten raken voor onze kust jaarlijks tientallen kleine walvissen en zeehonden verstrikt, waardoor ze verdrinken. De natuurverenigingen wijzen er wel op dat een strikte handhaving op de stranden nodig is om de zeezoogdieren te beschermen.

Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, BlueShark en Sea First België bundelden de krachten met de campagne 'Warrelniet' om een onmiddellijk verbod te eisen op het gebruik van kieuw- en warrelnetten op Belgische stranden. De organisaties verzamelden de voorbije zes maanden 22.000 handtekeningen tegen het gebruik van de netten. Donderdag raakte bekend dat minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) de kwestie in november op de regeringstafel brengt. Een verbod kan vanaf het voorjaar van kracht worden.

"Dat is goed nieuws voor de bruinvis, een Europees beschermde walvissoort", zeggen de organisatoren in een gezamenlijke reactie. "Maar de sleutel ligt in de handhaving op de stranden en voor de kust. Ook in het voorjaar zullen recreatieve vissers hun hobby kunnen beoefenen op het strand, maar voortaan zullen ze gebruikmaken van fuiken met een keerwand, korren of platnetten, die niet gevaarlijk zijn voor zeezoogdieren." Niet alleen natuurorganisaties pleitten voor een verbod, ook Europa tikte ons land op de vingers. De beslissing komt er op voorstel van minister Joke Schauvliege (CD&V) en werd mee op de politieke agenda gezet door Wilfried Vandaele (N-VA).

Meest gelezen