Electrabel en GDF Suez kondigen staking aan

De vakbonden bij Electrabel en GDF Suez hebben een stakingsaanzegging ingediend. Aanleiding is de filialisering van de energiebedrijven, aldus secretaris Jan Van Wijngaarden van de socialistische vakbond Gazelco. Vanaf 6 november zijn er acties mogelijk. Deze zullen waarschijnlijk niet leiden tot problemen voor de stroomvoorziening.

De bonden zijn op hun hoede voor een filialisering bij de energiebedrijven, met als bedoeling lagere loon- en arbeidsvoorwaarden op te leggen aan het personeel. Vandaag stond een verzoeningspoging met de directie op de agenda, maar nadien is beslist een stakingsaanzegging in te dienen die afloopt op 5 november.

Vanaf zes november zijn dus acties mogelijk. De aanzegging is ingediend voor GDF Suez CC en Electrabel NV, en slaat dus op alle onderdelen van de groep, gaande van de marketing en sales tot centrales als Tihange en Doel. De vakbonden blijven ter beschikking voor overleg binnen het paritair comité.

Mogelijke acties zullen vooral gericht zijn op het personeel van de ondersteunende diensten. Volgens Van Wijngaarden zullen deze daarom ''zo goed als zeker'' niet leiden tot problemen voor de stroomvoorziening.