Federale regering wil politietaken uitbesteden

De federale regering wil de politie ontlasten van een aantal "oneigenlijke taken". Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De budgetten en middelen zijn de laatste jaren afgenomen, maar het takenpakket bleef even groot. Daarom zouden bijvoorbeeld bewakingsopdrachten uitbesteed kunnen worden aan privébedrijven.

De werkingsmiddelen en budgetten voor de politiediensten in ons land zijn de laatste jaren steeds gedaald, maar het takenpakket bleef wel hetzelfde. Om de politieagenten iets meer ademruimte te geven, wil de regering-Michel hen een reeks opdrachten uit handen nemen.

"Eerst moeten we de kerntaken van de politie bepalen", klinkt het bij federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Zodra dit gebeurd is, kunnen we bekijken welke "oneigenlijke taken" uitbesteed kunnen worden aan privéfirma's", aldus Jambon. Daarbij denkt hij in de eerste plaats aan bewakingsopdrachten.

Volgens Eddy Dewael, hoofd van de cel "Misdrijven tegen goederen", zijn er ook andere taken die uitgevoerd kunnen worden door privéfirma's, zoals het terugbezorgen van gestolen juwelen. "Al jaren wordt daar zeer veel tijd aan gespendeerd, want het is een tijdrovend werkje. Maar dat hoeft niet per se door agenten gedaan te worden", zegt Dewael.