Gentse Boekentoren wordt sneller leeggehaald dan gepland

De verhuizing van drie miljoen boeken uit de Gentse Boekentoren naar een nieuw ondergronds depot loopt twee weken voor op schema. Al 20 kilometer boeken staan ondergronds, de rest volgt binnen drie tot vier weken.

"Alle bijzondere formaten zijn overgebracht, wat maakt dat we alleen boeken kleiner dan 28 centimeter moeten verhuizen, het gaat vooral nog om tijdschriften en uitleenbare boeken", zegt collectiebeheerder Hendrik Defoort.

In het nieuwe ondergrondse depot staat ondertussen al meer dan twintig kilometer boeken, ongeveer 55 tot 60 procent van de collectie is verhuisd. "De moeilijkste zaken staan er, los van de kwantiteit zijn we dus ver over halverwege, " aldus Defoort, die verwacht halverwege november klaar te zijn, twee weken vroeger dan gepland.

"Normaal zouden we 250 meter per dag verhuizen, maar dat ligt hoger, rond de 300 tot 350 meter." Op de buitenlift die twee dagen problemen gaf, waren er geen noemenswaardige technische tegenvallers.

De verhuisoperatie werd ook minutieus voorbereid. "We hebben vijf jaar ontstoffen en verpakken achter de rug, waardoor we vijftig jaar fysieke collectiezorg hebben ingehaald", herinnert Defoort.

Restauratie klaar in 2018

Verrassingen kwamen er tijdens de verhuis niet meer boven. "Trouvailles hebben we al gehad, zoals een autograaf van Jean Jacques Rousseau of een handtekening van Montesquieu in een boek, maar na de verhuis zullen we ons opnieuw op de kwalitatieve ontsluiting kunnen toespitsen, " klinkt het.

De collectie is vanaf 5 januari terug fysiek raadpleegbaar. Tegen 2018, met de 200e verjaardag van de Gentse Universiteit, moet de Boekentoren van Henry van de Velde gerestaureerd zijn.

En er is nog meer bijzonder bibliotheeknieuws uit Gent, want de Vakgroep Architectuur opent op 1 december de Bekaertbibliotheek in een oud labo dat onder meer door architect David Van Severen werd omgebouwd.