Harper: "Canada zal zich nooit laten intimideren"

De Canadese premier Stephen Harper veroordeelt de aanslag op het Canadese parlement en is scherp voor de terrorist. "Canada is niet immuun voor het internationale terrorisme, maar we zullen ons niet laten intimideren", klinkt het. Ook de Amerikaanse president Barack Obama spreekt klare taal: "We moeten waakzaam blijven voor terrorisme."

In het begin van de week werden twee soldaten aangereden door een "geradicaliseerde" man, die volgens de Canadese premier Stephen Harper "geïnspireerd was door IS." Gisteren werd aan het Canadese parlement in Ottawa een Canadese soldaat doodgeschoten en slaagde de aanvaller erin om het parlement binnen te dringen. Daar werd hij door een beveiligingsagent neergeschoten.

In een videoboodschap veroordeelde de Canadese premier Stephen Harper sterk de aanval, die hij zelf een daad van terrorisme noemde: "We moeten ervoor zorgen dat dit soort mensen geen veilige haven hebben in Canada. We zullen ons nooit laten intimideren." De Amerikaanse president Obama benadrukte dan weer dat "we steeds waakzaam moeten blijven voor terrorisme" en dat "de VS en Canada dichte bondgenoten en goede buren zijn die elkaar zullen steunen."

"Aanvaller zou de laatste maanden geradicaliseerd zijn"

Volgens Lode Roels, ex-Radio 1-reporter en wonende in Canada, werd gisteravond bekend wie de schutter was. "Het zou gaan om Michael Zehaf-Bibeau, een 32-jarige man van Canadese origine met een behoorlijk strafblad. Hij stond reeds op de "watch list" van de Canadese overheid en zou de laatste maanden behoorlijk geradicaliseerd zijn", zei Roels in "De ochtend".

Intussen is nog altijd niet duidelijk of de schutter die woensdag in Ottawa werd neergeschoten alleen handelde. "Bibeau vertoont wel heel wat gelijkenissen met de dader van in het begin van de week: beide stonden ze op de "watch list",  hadden een uitreisverbod en waren geradicaliseerd", aldus Roels. Obama benadrukte het belang van een onderzoek naar een "breder netwerk" van terroristen die een reeks aanslagen plannen.

Het terrorismedreigingsniveau werd na de aanslag maandag verhoogd. Daarmee wou de Canadese overheid zich waakzaam tonen tegenover een mogelijke nieuwe terroristische aanslag. Die is er nu sneller dan gedacht gekomen.