Het is een goed garnaaljaar voor onze vissers

Garnaalvissers doen de laatste weken goede zaken. Ze vangen tot 3 keer meer dan anders. Het relatief goede weer en de dalende brandstofprijzen zitten daar voor iets tussen. In de vismijn krijgen de vissers daardoor ook goede prijzen voor hun vangst.
BELGA/DESPLENTER

Een Belgische vissersboot keert dezer dagen soms met 500 kilogram garnalen terug naar de haven. Door het goede weer varen vissers meer uit, maar een belangrijk element is ook de dalende prijs van de brandstof die doorgaans een belangrijke hap in het budget van onze garnalenvissers betekent.

"Zijn kosten zijn gedrukt, hij vangt veel en hij haalt een goede prijs. Het is een goed jaar voor de garnalenvisser", zegt Manu De Sutter van de Visserijcommissie.

Ook bij onze noorderburen zijn het gouden garnalentijden. Daar hebben de garnaalvissers zelfs afgesproken om voorlopig maar twee keer in de week uit te te varen om te voorkomen dat er te veel garnalen gevangen worden. Kwestie van de pellers niet te overbelasten en ook de prijs wat op peil te houden.

Bij ons zijn er veel minder garnalenvissers dan in Nederland, dus hier worden voorlopig geen dergelijke afspraken gemaakt. De garnalenprijs in de vismijn hier is alvast wel lichtjes gedaald, maar het is niet duidelijk of u nu ook zelf effectief minder gaat betalen voor uw kilootje verse garnalen of uw lekker garnaalkroketje.