Libanon wil geen Syrische vluchtelingen meer

De Libanese regering heeft aangekondigd dat ze geen Syrische vluchtelingen meer zal toelaten. Beiroet wil Syrische vluchtelingen op zijn grondgebied ook aanmoedigen om terug te keren of naar derde landen te gaan.
AP2014

Volgens minister van Informatie Ramzi Jreij hebben er de voorbije jaren 1,1 miljoen Syriërs een toevlucht gezocht in het kleine Libanon. Ze vormen daar al een kwart van de bevolking en volgens de minister is de grens van wat mogelijk is, bereikt.

De vluchtelingen leggen een zware druk op de infrastructuur en de mogelijkheden van Libanon en bovendien verdringen de Syrische vluchtelingen de armste Libanezen op de arbeidsmarkt, aldus Jreij.

Beiroet wil dus geen Syrische vluchtelingen meer toelaten, behalve in uitzonderlijke omstandigheden. Wat die omstandigheden dan zijn, is niet bekendgemaakt.

Bovendien wil Libanon de al aanwezige Syrische vluchtelingen aanmoedigen om naar het eigen land terug te keren of elders een toevlucht te zoeken.

Wankel evenwicht is in gevaar

Hoe hard de maatregel ook lijkt, feit is dat het kleine Libanon al meer dan een miljoen vluchtelingen uit buurland Syrië heeft opgevangen. Bovendien dreigt Libanon steeds meer meegesleurd te worden in het conflict en komt het erg wankele politiek-religieuze evenwicht in het land in gevaar door de influx van Syriërs.

In Tripoli en elders is het al lang tot gevechten gekomen tussen sjiieten -die sympathie hebben voor Assad- en soennieten die de kant van de Syrische rebellen kiezen. Onlangs vielen rebellen van het Syrische Nusrat-front over de grens Libanon binnen en hebben ze er Libanese soldaten gedood en ontvoerd. De sjiitische militie Hezbollah uit Libanon vecht in Syrië dan weer mee met Assad.

De Libanezen herinneren zich ook dat het wankele evenwicht tussen christen, soennieten, sjiieten en druzen eerder in elkaar is gestort door de toevloed van Palestijnse vluchtelingen. Dat leidde tussen 1975 en 1989 tot een bloedige burgeroorlog in Libanon.

A1987