Ministerraad akkoord met wijziging vluchtroutes

De vluchtroutes van en naar Zaventem worden binnenkort weer aangepast. Dat is nu officieel beslist door de ministerraad. Concreet sneuvelen twee routes die de Brusselse rechtbank heeft verboden. De nieuwe regering wil met deze beslissing op termijn terug naar de vliegroutes van voor het plan-Wathelet.

De ministerraad heeft bevestigd dat de twee vluchtroutes officieel van de kaart worden geveegd. Na een uitspraak van de Brusselse rechtbank dreigt een dwangsom van 50.000 euro per dag als die maatregel niet wordt gerespecteerd.

Het is een aanpassing van het zogenoemde plan-Wathelet, het werk van de vorige staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) die in februari nieuwe vliegroutes invoerde. Dat stuitte op luid verzet. De nieuwe regering wil geleidelijk aan komaf maken met het plan-Wathelet. Deze aanpassing is al een eerste stap in die richting.