Nissan en Audi roepen auto's terug in België

De Japanse autofabrikant Nissan roept wereldwijd 260.000 auto's terug wegens een probleem met de airbags van het Japanse merk Takata. In België worden er 1.100 wagens teruggeroepen. Audi roept dan weer 16.854 auto's van het type A4 terug, voor problemen met de software van de airbag.
AP2011

Bij Nissan gaat het om de wagens van het model Micra die tussen mei 2010 en juli 2012 werden gefabriceerd. De klanten krijgen een persoonlijke uitnodiging. "Vanaf november mogen de mensen die we persoonlijk hebben aangeschreven, naar de garage komen om hun bestuurdersairbags te laten controleren en indien nodig te laten verwisselen", zegt woordvoerster Marie-Louise Van Dyck van Nissan Belgium.

BMW Belux riep in juli al 46.000 wagens terug wegens een probleem met de airbags van dezelfde producent.

Airbagfabrikant Takata ligt al een tijd onder vuur, vooral in de Verenigde Staten. Problemen met airbags van Takata hebben de afgelopen jaren geleid tot tientallen ongelukken, waarvan een aantal met dodelijke afloop. De defecte airbags werden onder meer geleverd aan GM, BMW, Mazda en Toyota.

Audi

De Duitse autofabrikant Audi roept in België 16.854 wagens terug wegens een probleem met de software van de airbag. Het gaat om wagens van het type A4 die gebouwd zijn tussen april 2010 en oktober 2014. Dat heeft de woordvoerder van Audi België binnen de D'Ieteren groep, bevestigd.

Het is niet duidelijk of de airbags van dezelfde fabrikant zijn waardoor ook Nissan al meer dan 1.000 wagens heeft teruggeroepen in België.

"Het gaat om een preventieve actie. De klanten die worden uitgenodigd, krijgen een update van de software van de airbag", zegt de woordvoerder.

Het is niet duidelijk of de wagens van Volkswagen, die in België ook tot de D'Ieteren groep behoren, eveneens problemen hebben met deze software.