Opnieuw vrouwen en meisjes ontvoerd in Nigeria

In een afgelegen stad in het noordoosten van Nigeria hebben vermoedelijke militanten van de terreurgroep Boko Haram minstens 25 vrouwen en meisjes ontvoerd. De ontvoeringen zijn nog niet officieel bevestigd.

Volgens ooggetuigen vonden de kidnappings plaats één dag nadat het leger een tijdelijk staakt-het-vuren had afgekondigd met de terreurbeweging. De ontvoerders kwamen ’s nachts de stad binnen en dwongen alle vrouwen om mee te komen. Oudere vrouwen werden later opnieuw vrijgelaten.

De aanval op de stad doet twijfel rijzen over het afgekondigde staakt-het-vuren. Dat had de bedoeling om de 200 meisjes te bevrijden die in april waren ontvoerd. Bijna één week na de wapenstilstand is er nog geen spoor van de meisjes. De geheime gesprekken over hun vrijlating zouden deze week plaatsvinden in Ndjamena, de hoofdstad van buurland Tsjaad.

Geweld flakkert op

Gisteren was er in het noorden van Nigeria een bomaanslag op een bus. Volgens de politie vielen er 5 doden en 12 gewonden. De aanslag is vermoedelijk het werk van Boko Haram. Sinds de groepering 5 jaar geleden opriep om een islamitische staat te vormen in Nigeria, hebben militanten het wel vaker gemunt op openbare plaatsen. Over heel het land vielen dit jaar al honderden doden door bomaanslagen.

Dat er almaar meer aanslagen zijn, doet sommigen twijfelen aan het staakt-het-vuren. Maar Boko Haram is een versnipperde groepering. Mogelijk is er een bestand met een deel van de groepering terwijl een ander deel het geweld voortzet. Boko Haram heeft de wapenstilstand niet bevestigd.

AP2014