Philippe Moureaux over collaboratie: “Sla de bladzij om”

Amnestie voor collaborateurs is geen taboe. Dat zegt historicus en voormalig PS-minister Philippe Moureaux in het Franstalige weekblad Le Vif/L’Express. Moureaux zette vijf maanden geleden een punt achter zijn politieke carrière. Hij spreekt voor het eerst vrijuit over het onderwerp.

Of de storm rond de collaboratie en de nasleep ervan in België dan nooit gaan liggen? Moureaux heeft het er moeilijk mee dat het thema na zovele jaren nog altijd de gemoederen beroert. "De fouten die sommigen begaan hebben in het verleden, en hun afschuwelijke gedachten, liggen zover af dat het absurd is om ze vandaag nog te verheerlijken en na te volgen." Evenzeer vindt de vroegere PS-coryfee het absurd om telkens opnieuw het proces te voeren van Vlaanderen als haard van de collaboratie.

"We moeten ons niet concentreren op het gedachtegoed van toen, maar op de pijnlijke gevolgen ervan die vandaag nog altijd nawerken op sommige mensen. In ons land is in het verleden meerdere keren op beschamende wijze amnestie verleend." Moureaux spaart ook zichzelf niet. Als voormalig minister van Justitie heeft hij zelf enkele dossiers behandeld. Zijn medewerkers gaf hij naar eigen zeggen mee dat ze dat niet aan de grote klok moesten hangen. Dat zou toen – en ook vandaag – ongehoord zijn.

Generaal pardon

Moureaux is voorstander van een algemene amnestie voor collaborateurs. Je kunt mensen niet eeuwig blijven vervolgen voor hun kwalijke daden. Behalve dan in uitzonderlijke gevallen zoals deelname aan de Shoah (de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog). Alleen moet er volgens het vroegere PS-kopstuk een andere term gevonden worden om de gemoederen niet te veel op te hitsen. In elk geval vindt hij het tijd om de bladzij om te slaan.