Staking op Brussels Airport valt niet in de herfstvakantie

De vakbonden hebben afgesproken om niet te staken tijdens de herfstvakantie. De stakingsaanzegging is wel verlengd, zodat er na de vakantie wel kan gestaakt worden. Aanleiding voor de staking is het ontslag van twee luchthaveninspecteurs. De bonden hopen in de tussentijd nog wel een oplossing te kunnen vinden met de luchthavendirectie.

De liberale vakbond ACLVB, de socialistische vakbond ACOD en het christelijke ACV Transcom hebben een stakingsaanzegging ingediend, met een termijn van zeven dagen. Aanleiding is het ontslag van twee veiligheidsmedewerkers na een incident vorige zondag. Een indringer kwam toen op het tarmac terecht, de twee zouden alarmsignalen hebben genegeerd, aldus de directie van Brussels Airport Company.

"Twee operatoren van de controlezaal van de luchthaven hebben herhaaldelijk verschillende alarmsignalen genegeerd. Ze hebben niet gereageerd en zelfs geen contact opgenomen met hun hiërarchische verantwoordelijken. Deze houding kon mensenlevens in gevaar brengen. Brussels Airport investeerde een tijd geleden in een hoogstaand en performant beveiligingssysteem, die door operatoren van de luchthaveninspectie wordt bediend. De basistaak die de operatoren moesten vervullen, werd niet opgenomen", klinkt het.

De vakbonden gaan niet dieper in op het incident, maar zeggen dat de huidige werkprocedures en het tekort aan personeel aan de grondslag liggen van de gemaakte fouten. "Wij eisen van de directie een degelijke opleiding en duidelijke werkbare processen. Want de huidige omstandigheden zijn niet werkbaar en zijn de oorzaak van wat gebeurd is. Door het huidige systeem wordt de kans op menselijke fouten groot", zegt Thierry Vuchelen (ACLVB). Het vakbondsfront eist daarom "meer personeel voor het uitvoeren van deze complexe en uiterst verantwoordelijke functie."

Vakbonden en directie zullen de komende zeven dagen rond de tafel zitten. Als daar geen oplossing uit voorkomt, dreigt vanaf volgende week donderdag een staking. Dat valt precies aan het einde van de herfstvakantie. Volgens vakbondsafgevaardigde Kurt Callaerts van ACV Transcom is de actiebereidheid erg groot.

lees ook