Test bloed ebola-overlevenden als behandeling

Een internationaal consortium geleid door het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) gaat onderzoeken of besmette patiënten genezen kunnen worden met antistoffen in het bloed van ebola-overlevenden. Als deze eenvoudige behandeling werkt, kan ze op korte termijn op grotere schaal ingezet worden in West-Afrika. Dat heeft het Ebola-Tx Consortium gemeld.

De Europese Unie trekt 2,9 miljoen euro uit voor het onderzoek, dat zowel de veiligheid als de effectiviteit van de behandeling met bloed en plasma moet nagaan. Ook de Vlaamse overheid wil het ITG ondersteunen met extra middelen voor de uitvoering van haar taken binnen dit project.

Het ITG kan ook nauw samenwerken met het Rode Kruis Vlaanderen, dat al jaren expertise heeft met de afname en de verwerking van bloed.

Plasma van herstelde ebolapatiënten is tot dusver slechts bij een beperkt aantal gevallen gebruikt. Tijdens de ebola-uitbraak in 1995 in Kikwit, bijvoorbeeld, overleefden zeven op acht patiënten na toediening van deze behandeling. Het is echter mogelijk dat andere factoren meespeelden. Het is daarom hoog tijd om een klinische studie uit te voeren volgens de internationale wetenschappelijkeen ethische normen.

"Bloed- en plasmatherapie is een medische procedure met een lange geschiedenis die veilig wordt toegepast in andere besmettelijke ziekten. We willen weten of deze aanpak werkt tegen ebola, of het veilig is en of het toegepast kan worden om het aantal doden in de huidige uitbraak te verminderen," aldus projectleider Johan van Griensven van het ITG. "De angst voor ebola zou kunnen verminderen als overlevenden bijdragen om de epidemie in te dammen door bloed te geven. Herstelde patiënten zouden ook beter in de gemeenschap geaccepteerd worden."

Het project, dat in november 2014 in Guinee van start zal gaan, wordt begeleid door de Wereldgezondheidsorganisatie en de International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium (ISARIC).

Vaccintest

Het onderzoek is een van de vijf gefinancierde projecten in een versnelde noodprocedure van de Europese Commissie, die in totaal 24,4 miljoen euro uittrekt voor dringend onderzoek naar ebola.Een ander project met een Belgische stempel is een test met een mogelijk vaccin.

Er gaat 15,15 miljoen euro naar de uitvoering van klinische proeven in Afrika en Europa met het, volgens de Commissie, "meest geavanceerde kandidaat-vaccin ChAd3-EBOV". De coördinatie van die proeven is in handen van GlaxoSmithKline Biologicals in België. Aan de hand van de proeven wordt bewijsmateriaal verkregen over de veiligheid van het vaccin, of het een positieve immuunrespons opwekt en wat het beste vaccinatieprogramma is.