Twittergebruikers willen mooie momenten van vermoorde Canadese soldaat onthouden

Gisteren werd de 24-jarige Canadese soldaat Nathan Cirillo doodgeschoten tijdens zijn bewakingsdienst aan een oorlogsmonument in de hoofdstad Ottawa. De terreurdaad veroorzaakt een schokgolf in Canada. Een dag na de aanslagen zijn het niet de foto's van de terreurdaad zelf die massaal worden gedeeld via de sociale media, wel die beelden waarop we de lachende jonge vader zien. Internetgebruikers willen kennelijk respect betuigen door vooral de mooie momenten van het slachtoffer te verspreiden.

Terreur zaait in de eerste plaats dood en verderf, maar de beelden van aanslagen en slachtoffers dragen op hun beurt ook bij tot de paniek en de propaganda voor de terreurdaden. Ook van de aanslag gisteren in Canada zijn beelden ter beschikking en kunnen we onder andere zien hoe de hulpdiensten de 24-jarige soldaat Nathan Cirillo nog proberen te redden.

Toch is het niet de verschrikking van die beelden die vandaag domineert op het internet. Vooral één foto is het symbool geworden ter herdenking van Cirillo. Vorige zondag bezocht toeriste Megan Underwood Ottawa. Bij het passeren langs het oorlogsmonument wilde ze per se op de foto met "de erg knappe bewaker". Breedlachend deed de man gewillig mee: Nathan Cirillo. Underwood plaatste de foto gisteren op haar Twitteraccount en intussen is de foto al meer dan 23.000 keer geretweet.

"We zien geen geweld op de foto, maar wel de zachtheid en de schoonheid", analyseert een Franse journalist. Op die manier is een banale toeristenfoto plots het symbool geworden tegen de terreur.

Aan het parlement worden bloemen neergelegd om Nathan Cirillo te herdenken