173.000 kinderen op de trappers voor Schoolfietsdag

In ons land zijn vandaag ruim 173.000 schoolkinderen, uitgerust in fluohesje, met de fiets naar school gegaan. Uit een bevraging van iVox blijkt dat minder dan één op de vier kinderen wekelijks met de fiets naar school rijdt en dat bij één op de vier kinderen de BMI afwijkt van de norm, zo laat het platform Vital Cycling Power weten.

In totaal namen meer dan 892 scholen en 9.651 klassen in heel België deel aan de nationale Schoolfietsdag. Omdat het winteruur voor de deur staat, kregen alle deelnemers een fluohesje.

Eén op vier met fiets naar lagere school

Vital Cycling Power stelde een educatief pakket samen, inclusief applicatie voor smartphones, om het belang van voldoende beweging en gezonde voeding in de klas verder uit te werken.

"Uit een onlinebevraging door onderzoeksbureau iVox bij 1.000 Belgische ouders van lagereschoolkinderen leren we dat minder dan één op de vier van de lagereschoolkinderen wekelijks met de fiets naar school komt", zegt Mara Espinosa van Vital Cycling Tour. "Bijna de helft wordt dagelijks met de auto tot aan de schoolpoort gebracht. Eén op de zes kampt volgens de ouders met overgewicht."

Slechte eetgewoontes

Ook blijkt dat amper de helft van de kinderen aan de dagelijks aanbevolen portie groenten en fruit komt. Meer dan zes op de tien ouders vinden het moeilijk om hun kinderen altijd gezond te laten eten.

Cardioloog Pedro Brugada steunt de organisatie en wijst erop dat slechte eetgewoontes en te weinig beweging overgewicht in de hand werken: "Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes, een hoge cholesterol en een hoge bloeddruk."