"Didier Reynders zal federale culturele instellingen beschermen"

Vicepremier Didier Reynders (MR) zal de federale culturele instellingen beschermen. Dat heeft zijn partijvoorzitter Olivier Chastel gezegd op de RTBF-radio. Intussen blijkt dat naast de cultuurhuizen ook de federale wetenschappelijke instellingen drastisch moeten besparen.

De MR heeft de bevoegdheid over de federale culturele instellingen bekomen voor Reynders om de federale cultuur te beschermen, aldus Chastel. "We willen de federale culturele instellingen verdedigen en daarom hebben we de bevoegdheid voor de bi-culturele instellingen gewild. Onze vicepremier Didier Reynders zal de federale cultuur beschermen."

Chastel zegt dat er nog zal gepraat worden met de getroffen instellingen. "We hebben in de eerste plaats lineaire regels genomen om dan overleg op te starten." Hij ontkent dat er communautaire motieven zitten achter de besparingsmaatregelen, die voor sommige instellingen tot 30 procent kunnen oplopen.

De MR-voorzitter hekelt ook de "propaganda-campagne" die de PS deze week lanceerde. Die getuigt volgens hem van "extreme dramatisering, karikatuur en overdrijving". Het gaat volgens Chastel om "extreemlinkse methoden" van de PS in een poging om terug te winnen wat de partij bij de laatste verkiezingen heeft verloren.

Culture instellingen moeten fors besparen

Woensdag raakte bekend dat na de Vlaamse culturele instellingen ook de grote federale cultuurinstellingen -De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België- fors de broekriem moeten aanhalen. Hun werkingsbudget wordt vanaf volgend jaar met 20 procent verlaagd. "Dit is het begin van een culturele black-out", reageerde Peter de Caluwe, algemeen directeur en Intendant van De Munt.

Ook wetenschappelijke instellingen getroffen

Bij de federale wetenschappelijke instellingen zitten ze eveneens met de handen in het haar, want intussen is bekend dat ook zij vanaf volgend jaar drastisch moeten inleveren. Meteen al in 2015 gaat er 20 procent af van de werkingsmiddelen, 4 procent op personeel en een kwart op investeringen.

Voor enkele wetenschapshuizen betekent dat een verlies van zowat 1 miljoen euro. Onder meer de Koninklijke Bibliotheek Albert I, het Rijksarchief, het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren zijn getroffen.

"Het schudt ons hele museum fors door elkaar. Het betekent dat de (her)opening in 2017 in gevaar komt en dat we een heel aantal activiteiten zullen moeten schrappen. We staan nog zo te trillen op onze benen dat we elke cijfertje aan het herbekijken zijn", zegt Guido Gryseels van het Afrika-museum.

Voor de federale wetenschappelijke instellingen is staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) bevoegd.