"Kinderen viseren tijdens een protestactie, is onaanvaardbaar"

Dat de politie bij de stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem focust op het zogenoemde luxeverzuim bij de schoolgaande jeugd, is in het verkeerde keelgat geschoten bij kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en zijn Franstalige evenknie Bernard De Vos.

Vanmorgen controleerde de politie op de luchthaven de vertrekkende passagiers dubbel zo lang als normaal, uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd bij de politie. Bij die actie werd ook gecontroleerd op minderjarigen die op de laatste schooldag voor de herfstvakantie al op reis vertrekken, zogenoemde "luxeverzuimers". De kinderen die "betrapt" werden, kregen een vermaning maar konden hun reis voortzetten zoals gepland. 

"Kinderen viseren tijdens een protestactie, wat de eisen ook mogen zijn, is onaanvaardbaar als je rekening houdt met de geest en de letter van het Internationale Verdrag inzake Kinderrechten", zo luidt het vanuit Edinburgh, waar beide kinderrechtencommissarissen deelnemen aan de jaarlijkse Conventie van het Europees netwerk van Kinderombudsdiensten.

Vanobbergen en De Vos herinneren eraan dat de ouders verantwoordelijk zijn voor het respecteren van de schoolplicht. "Deze verantwoordelijkheid doorschuiven naar de kinderen door hen tijdens een actie met de vinger te wijzen, is onrechtvaardig en schadelijk", klinkt het. "De confrontatie met de politie in deze omstandigheden kan bij een kind een permanente vrees teweegbrengen tegenover het instituut dat de zwakste burgers, en dus ook de kinderen, nochtans moet beschermen".

BELGA/VAN ASSCHE