"N-VA wil homogeen bestuur zonder ambetanteriken"

N-VA wil, ten nadele van SP.A, in verschillende gemeentebesturen inbreken om zo een "homogeen bestuur zonder ambetanteriken" op de been te brengen. Dat zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een reactie op de op til staande verschuivingen in Blankenberge, waar N-VA in plaats van de socialisten in het gemeentebestuur zou komen.

Tobback is ervan overtuigd dat N-VA aan een manoeuvre bezig is om  in zoveel mogelijk lokale coalities te geraken, ten nadele van de SP.A. "Ik heb sterk de indruk dat die beweging aan de gang is, zowel in Blankenberge als in Tielt. Ook vanuit andere gemeenten krijg ik signalen. Coalitiegenoten van CD&V of Open VLD laten onze lokale mandatarissen weten dat ze door N-VA gepolst zijn over een dergelijk scenario. Maar dat zal niet overal lukken."

N-VA-voorzitter Bart De Wever klopte zich de afgelopen weken al herhaaldelijk op de borst over het feit dat hij erin geslaagd is om de coalitie in Antwerpen ook op het Vlaamse en het federale niveau door te zetten. Nu zou hij dezelfde partijen in zoveel mogelijk gemeenten willen installeren, "om overal een uniform Vlaams bestuur te maken", aldus Tobback. "Ik vind het tekenend dat dat blijkbaar de ambitie is. Ze willen een homogeen bestuur waar geen ambetanteriken meer in zitten."

"Dit is ongezien"

N-VA zou volgens de SP.A-voorzitter met Open VLD en CD&V afgesproken hebben om overal eenzelfde coalitie op de been te brengen. "Daar ben ik zeker van", aldus Tobback. "Dat zal gezegd zijn in de schoot van de regering of tussen de partijvoorzitters onderling. Het verwondert mij dat Open VLD en CD&V daarin meegaan."

Dat Blankenberge en Tielt geen alleenstaande gevallen zijn, staat volgens Tobback vast. "Als dat in een paar maanden tijd twee keer gebeurt, kan dat niet anders. Vroeger veranderde een gemeente nooit van coalitie tijdens de legislatuur. Voor de gemeenteraadsverkiezingen worden er natuurlijk wel afspraken gemaakt, maar tijdens een legislatuur is dat ongezien."

"Ik lees vandaag ook een opiniestuk waarin Jean-Pierre Rondas, ook van N-VA, uithaalt naar De Munt", vervolgt Tobback. "Hij zegt tegen Peter De Caluwe dat hij beter zijn mond houdt als hij nog subsidies wil krijgen. Het is blijkbaar echt de ambitie om naar een soort monocultuur te gaan."