Belager Pieter De Crem krijgt 3 maanden cel met uitstel

Een 70-jarige buurman van staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) krijgt drie maanden cel met uitstel omdat hij De Crem belaagde door beledigende collages, krantenknipsels en een kogel in zijn bus te stoppen. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De man moet De Crem 375 euro schadevergoeding en 220 euro rechtsplegingsvergoeding betalen.

De man uit Aalter werd beschuldigd van belaging van de voormalige minister van Defensie van augustus 2010 tot en met eind december 2013. Hij stopte onder meer collages van kranten- en magazineknipsels met dreigende of seksueel getinte commentaar in de bus van De Crem. De man noemde De Crem onder meer "een schuimbekkende nazikop" en liet ook andere zaken, zoals een vaatje bier, flessen, snoep en een kogel, achter.

Het Openbaar Ministerie had zes maanden cel en een geldboete van 600 euro gevorderd. De advocaat van De Crem vroeg een morele schadevergoeding van 1.000 euro omdat het gezin van De Crem verontrust was, zeker nadat in 2010 een psychiatrische patiënt met zijn auto tegen het hek van het huis van De Crem was gereden. Die man werd uiteindelijk geïnterneerd.

De advocaat van de buurman had de vrijspraak gevraagd omdat het "spielerei" en "satire" zou geweest zijn. De rechtbank stelde echter dat de man "wist hij dat hij toch delinquente handelingen stelde" en "dat hij de rust verstoorde" omdat hij "zijn geschenken" niet in persoon kwam afgeven en er geen verklaring voor gaf.