Dokter in New York besmet met ebola

Een Amerikaanse dokter die recent via Brussel uit West-Afrika terugkeerde, is besmet met het ebolavirus. De man werkte in Guinee voor Artsen Zonder Grenzen en behandelde er ebolapatiënten. Hij is de vierde Amerikaan die met het virus besmet is geraakt en de eerste in New York.

De 33-jarige Craig Spencer keerde op 14 oktober terug uit Guinee, via Brussel. Op 17 oktober kwam hij ten slotte aan in New York. Tijdens zijn reis vertoonde de Amerikaanse dokter echter geen symptomen, wat betekent dat hij nog niet besmettelijk was. Spencer, die uit voorzorg twee keer per dag zijn temperatuur controleerde, stelde gisteren voor het eerst vast dat hij koorts had. Hij werd meteen in isolatie geplaatst in het Bellevue Hospital.

Volgens CNN kwam Spencer in New York met drie mensen in contact, zijn verloofde en twee vrienden. Zij zijn gezond, maar worden verder opgevolgd.

"Bevolking van New York moet niet ongerust zijn"

In New York leven meer dan acht miljoen mensen. Net voor de eerste symptomen van ebola de kop opstaken, ging Spencer er nog joggen en bowlen. Toch herhaalde de burgemeester van de stad dat de bevolking niet ongerust moet zijn. "Zolang men niet in contact is gekomen met de lichaamssappen van een besmette persoon, is er geen gevaar", aldus Bill De Blasio. Dezelfde metrowagon delen, is dus ongevaarlijk, voegde de burgemeester eraan toe.

"We zijn klaar voor dit nieuwe ebola-geval. In Dallas waren we dat niet, maar we hebben er veel uit geleerd", zei Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York. De patiënt in Dallas is voorlopig de enige Amerikaan die aan het virus is overleden. Twee verpleegkundigen die hem hadden verzorgd, raakten ook besmet. Een verpleegkundige is intussen genezen verklaard, de toestand van de andere is stabiel.