EU verhoogt inspanning tegen ebola tot 1 miljard euro

De Europese Unie gaat haar financiële steun in de strijd tegen het ebolavirus in West-Afrika optrekken tot één miljard euro. Dat heeft aftredend voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy via Twitter laten weten.
AP2013

De Europese Unie en haar 28 lidstaten hadden tot dusver ongeveer 600 miljoen euro toegezegd om de verspreiding van het virus te bestrijden. Vandaag raakten de staatshoofden en regeringsleiders het eens om de inspanning op te trekken tot één miljard euro. De Britse premier David Cameron kondigde aan dat zijn regering 256 miljoen euro vrijmaakt.

Gisteren werd eurocommissaris Christos Stylianides reeds aangesteld als Europees coördinator in de strijd tegen ebola, dat inmiddels al bijna 5.000 slachtoffers eiste. De staatshoofden en regeringsleiders beraden zich vandaag ook nog over de zending van gezondheidswerkers en materiaal naar Sierra Leone, Liberia en Guinee en over de versterking van controles aan de grenzen.