Geen chaos meer in Zaventem, stiptheidsacties voorbij

Alles loopt weer zijn gewone gangetje op Brussels Airport in Zaventem. Het was vanmorgen erg druk door de stiptheidsacties van de politie die lange files aan de vertrekbalies en aan de grenscontrole veroorzaakten. Nu zijn ook de lange wachtrijen verdwenen.

Op de luchthaven van Zaventem dreigde de grote vakantie-uittocht vanmorgen in chaos te verzanden. De politie controleerde de vertrekkende passagiers namelijk dubbel zo lang als normaal, onder meer om te zien of er geen spijbelaars tussen zitten. De stiptheidsacties van de politie komen er uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

Tot 8 uur verliep het vlot op Brussels Airport, maar na 8 uur werden de files van vertrekkende passagiers langer, zegt Florence Muls van Brussels Airport.

Brussels Airport riep alle vertrekkende reizigers op om zich goed te informeren over de vertrekuren van hun vlucht en om zeker extra tijd uit te trekken. "Een uur vroeger dan normaal naar de luchthaven komen, is zeker aan te raden", luidt het.

Voor de aankomende reizigers in Zaventem waren er geen problemen.

Luxeverzuim

De politie had vooraf ook aangekondigd dat ze extra zouden controleren op minderjarigen die op de laatste schooldag voor de herfstvakantie al op reis vertrekken, zogenoemde "luxeverzuimers". "In het verleden zijn er richtlijnen uitgevaardigd over hoe er moet worden gecontroleerd op minderjarigen. Vandaag gaan er waarschijnlijk veel vertrekken, dus die gaan grondig worden gecontroleerd", aldus Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA.

Als er "luxeverzuimers" betrapt werden, kregen ze een vermaning, maar voorts konden ze hun reis voortzetten zoals gepland.