Gent eert vier anti-apartheidsleiders met straatnamen

Een nieuwe weg, twee bruggen en een plein aan de nieuwe Gentse stadsbibliotheek "Krook" krijgen de namen Nelson Mandelapromenade, Albertina Sisulubrug, Steve Bikobrug en Miriam Makebaplein. Dat heeft het stadsbestuur beslist na overleg met de Zuid-Afrikaanse ambassade.

CD&V-fractievoorzitter Veli Yüksel, die het voorstel lanceerde om Mandela te eren met een straat, reageert tevreden. "Nelson Mandela staat symbool voor verzoening en wederzijds begrip", zegt hij.

"Hij heeft zijn leven gewijd aan de strijd tegen de apartheid en de gelijkwaardigheid van zwarten en blanken in Zuid-Afrika. In onze stad, die verdraagzaamheid en openheid hoog in het vaandel draagt, verdient de man zonder enige twijfel dat er een straat naar hem wordt vernoemd."

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Rolihlahla Mandela overleed vorig jaar en was een van de leidende figuren in de anti-apartheidsstrijd. Daarvoor kreeg hij in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1994 werd hij de eerste democratisch verkozen president van de Republiek van Zuid-Afrika.

Albertina Sisulu was een politiek activiste en een van de belangrijkste anti-apartheidsleiders binnen het ANC Women's League en in het United Democratic Front vanaf de jaren 1980. Ze werd "Mother of the Nation" genoemd in Zuid-Afrika.

Stephen Bantu (Steve) Biko was een van de grondleggers van de Black Consciousness Movement. In 1977 overleed Biko in zijn gevangeniscel aan een hersenletsel en inwendige kneuzingen, het gevolg van folterpraktijken.

Miriam Makeba was een zangeres en mensenrechtenactiviste die de bijnaam "Mama Africa" meekreeg. Een wereldbekend lied van haar is "Pata Pata".

Meest gelezen