Gutman vrijgepleit voor vermeend seksschandaal in Brussels park

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Howard Gutman, de vorige Amerikaanse ambassadeur in België, vrijgepleit voor een vermeend seksschandaal. Op het einde van zijn mandaat werd hij ervan beschuldigd prostituees te hebben bezocht in een park vlak bij de Amerikaanse ambassade, maar die beschuldigingen bleken ongegrond.

Het bericht over het vermeende prostitutiebezoek van Gutman kwam van een lek bij Buitenlandse Zaken. Die beschuldigingen werden al een hele tijd geleden weerlegd, maar nu weerlegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de feiten ook officieel.

In het "Nelson Report", een dagelijks communiqué van internationale gebeurtenissen, gericht op de VS, wordt Gutmans naam gezuiverd. "Het rapport van de inspecteur-generaal toont duidelijk aan dat er geen wangedrag was, en dat de beschuldigingen verkeerdelijk uitlekten", staat er te lezen.

"Dit kan de geleden pijn niet goedmaken, maar wel de valse beschuldigingen rechtzetten, en een eind maken aan een voor velen pijnlijk hoofdstuk", klinkt het nog.

Gutman zelf is opgelucht dat hij nu definitief de bladzijde kan omdraaien. De gewezen ambassadeur blijkt zijn hart te hebben verloren in ons land. "We blijven zowat een week per maand in België doorbrengen om zaken te doen, toespraken te geven en vrienden te zien", vertelt hij.