Hongarije voert omstreden internettaks in

Hongarije gaat als eerste land ter wereld een internettaks heffen. De internetproviders zouden jaarlijks zo'n 600 miljoen euro extra belastingen moeten betalen, meer dan de winst die ze momenteel maken. Met de maatregel wil de extreemrechtse premier Viktor Orban de kritiek op zijn beleid, die op internet in ruime mate aanwezig is, in de kiem smoren.

“De internetproviders moeten per gigabyte betalen", vertelt correspondent Stefan Bos in "De ochtend".  "Dat zou erop neerkomen dat die bedrijven jaarlijks zo’n 600 miljoen euro extra aan belastingen moeten betalen. Dat is meer dan de volledige winst die ze momenteel maken.”

Officieel moet de extra belasting dienen om het gat in de begroting dicht te rijden. “Er moet veel geld worden opgehaald om de sociale voorzieningen te verbeteren, en om het gat in de begroting te kunnen dichten”, klinkt het. Maar dat zou niet de ware reden zijn. "Critici zeggen dat er iets anders achter zit, namelijk dat Orban alle media wil controleren, en ervoor wil zorgen dat de mensen minder kritiek over hem kunnen lezen op internet", aldus Bos.

Objectief nieuws niet geapprecieerd

De nieuwe internetbelasting is niet de enige belasting die het de bedrijven moeilijk maakt. Momenteel is er al een omstreden advertentiebelasting die mediabedrijven als RTL Club het vuur aan de schenen legt. "Ze willen ons van de markt verdrijven omdat we één van de laatste onafhankelijke mediabedrijven zijn die objectief nieuws brengen, en dat wordt niet door iedereen geapprecieerd", zegt Dirk Gerkens, de baas van RTL Club.

Enkele uren nadat de nieuwe wet gestemd was, steunden al honderdduizend mensen een Facebook-initiatief dat tegen de internetbelasting wil ingaan. Gisteravond vond een grote betoging in Boedapest plaats, en ook dit weekend zijn meerdere manifestaties gepland.

Zwarte lijst

De druk op Orban neemt intussen toe. De Europese Unie is niet te spreken over de actie van Orban. Neelie Kroes, de voormalige Europese commissaris voor Mededinging, stuurde al een tweet de wereld in waarin ze vernietigend uithaalt naar de Hongaarse regering.

"De Verenigde Staten hebben verschillende Hongaarse regeringsleden op een zwarte lijst gezet, waardoor ze het land niet meer in kunnen", vertelt Bos. "Officieel wegens corruptie, maar de regering is verbolgen over die beslissing."

Ook binnen Orbans eigen partij Fidesz neemt de verontwaardiging toe. Orbans aanpak wordt vergeleken met die van de Russische president Vladimir Poetin, waar de Hongaarse regeringsleider nauwe banden mee onderhoudt.